Fenyőtű - nélkülözhetetlen gyógymód megfázás és influenza ellen

A fenyőcsúcsok különféle fenyőfák termései. Hím kúpoknak is nevezik őket, és zöld gallyak tetején helyezkednek el. Frissen, kivonatok és illóolaj formájában, valamint teához és különféle főzetekhez szárítva használják gyógyírként .

Ma elmondjuk Önnek a fenyőtűk használatát megfázás, hörghurut és egyéb egészségügyi problémák esetén.

Fenyőtű - összetétel

Több mint 100 fenyőfaj létezik , így a tűlevelek megjelenése és összetétele jelentősen változhat. Általában rengeteg különféle vitamint, savat, procianidint és flavonoid glikozidot tartalmaznak.

A legtöbb fenyő illóolaj a következő vegyületeket tartalmazza, amelyek potenciális antioxidáns, gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • α-pinén
  • β-pinén
  • β-felandrén
  • D-citrom
  • Β-kariofil

Ezenkívül a fenyőtűk nagy mennyiségben tartalmaznak egy sikiminsav néven ismert vegyületet , amely thrombocyta-aggregációt és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Vírusgátlóként hat, és szezonális influenza kezelésére használják.

Ha fenyőtűteát iszik, fel fog tölteni néhány alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal. A legnagyobb mennyiségben az A- , C- és K-vitamin.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, és antioxidánsként is jól ismert. Az A-vitamin jót tesz a látásnak és a bőrnek , a K-vitamin pedig segít a szervezetben a véralvadáshoz és a csontépítéshez szükséges különféle fehérjék előállításában.

A fenyőtűk hatásának elve közvetlenül a bennük található hatóanyagoktól függ. Például a fenyőtűk illóolajában található α-pinén aromás antioxidánsnak számít . A fenolos vegyületeket és más antioxidánsokat tanulmányozzák a memória javítására, az agy védelmére stb.

Fenyőtű a légúti egészség javítására

A fenyőtű teát évszázadok óta használják különböző kultúrák légúti problémák kezelésére. Az indiánok használták először a fehér fenyőt köptető és duzzanatcsökkentő tulajdonságai miatt .

A fenyőtűk illóolajának számos egészségügyi előnye is van. Belélegezve hatékony gyógynövény-gyógyszer köhögés és torokfájás esetén . Segít fellazítani a nyálkahártyát, és erős gyulladáscsökkentő szer, amely különösen hasznos hörghurut esetén.

A fenyőtűk emellett kiváló antioxidánsok és csökkentik a szabad gyökök által okozott károkat, ami fontos a légúti egészség szempontjából.

A fenyő, amely a tűlevelek egyik összetevője , gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását . A terpinén , a kamfén és a citrom szintén vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Mindez segít a vírusok elleni küzdelemben, és kiváló gyógymód a megfázás és az influenza szezonjában.

Ne feledkezzünk meg a shikimic savról, amit már említettünk. Nem hiába, hogy számos vírusellenes gyógyszer része, és a sertés- és madárinfluenza-járványok fő gyógymódjaként használták.

Fenyőtűk – vannak mellékhatásai?

Mint említettük, a fenyőfák széles választéka létezik. Némelyikük potenciálisan mérgező vagy káros fogyasztás esetén. Ha tehát saját fenyőtűt szerzünk be, azt célszerű szakember segítségével megtenni.

Azonban még ha a megfelelő típusú fenyőtűt választja is, a mellékhatások sem kizártak.

Megtapasztalhatod:

  • A torok és a száj irritációja
  • Hányás
  • Hányinger
  • Szédülés
  • Fejfájás
  • Hasmenés

Szintén tisztában kell lennie a fenyőfák esetleges allergiájával .

A teafőzés során felszabaduló fenyőolaj gyulladásos hatással lehet a bőrre és a gyomorra, ami egyeseknél gyomorrontáshoz vezet.

Ha tehát allergiás vagy, ne fogyassz fenyőtűt semmilyen formában!

TERMÉSZETES DEZODOR ANTIBAKTERIÁLIS ILLÓOLAJOKBÓL

Manapság a gyakoribb allergia és bőrirritáció miatt a klasszikus dezodorok elfelejtődnek, míg a kellemetlen szagok elnyomására szolgáló természetes készítmények egyre népszerűbbek. A bőrpír és a bőr különböző változásainak kiváltása mellett a klasszikus dezodorok tele vannak vegyszerekkel, például alumíniummal és parabénekkel, amelyek gyakran különböző betegségekkel társulnak. Ha mégis természetes dezodorok vásárlása mellett dönt, azok legnagyobb hátránya, hogy általában nagyon drágák és hozzáférhetetlenek. De nem kell túl sok pénzt költeni természetes dezodorra, csak néhány alapanyagból készítheti el otthonában.

A természetes dezodorok összetétele olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek izzadásgátló antibakteriális és szagtalanító hatásukról ismertek. Ebben az esetben ezek a következő olajok:

* pacsuli és cédrus illóolaj - mindkét olaj antibakteriális hatású, emellett kellemes és univerzális illatot kölcsönöz a dezodornak, amely férfiaknak és nőknek egyaránt megfelel.

* menta illóolaj - antibakteriális és antimikrobiális hatásáról ismert, amely elnyomja a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat. A bőr lehűlésének érzését is előidézi. Nyugtató, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van a frissen borotvált bőrre is.

A természetes dezodor az alábbiak szerint készül:

Keverjünk össze egy tálban egy csésze sűrűséget és szódabikarbónát. Lassan öntsön ebbe a keverékbe kókuszolajat, és keverje addig, amíg kissé nedves lesz, de nem teljesen folyékony. Ezután sorrendben adjon hozzá: 10 csepp menta illóolajat , 5 csepp pacsuli illóolajat és 5 csepp cédrus illóolajat . Az összes hozzávalót ismét jól keverje össze, amíg össze nem keveredik. Az elkészített dezodort fedeles üvegedényben tárolja.

Használja a dezodort naponta, a legtöbbet izzadó régiókra kenve. Ne feledje, hogy ez a dezodor nem akadályozza meg az izzadást, de elnyomja a kellemetlen szagokat azáltal, hogy elpusztítja az őket okozó baktériumokat. Ha hajlamos az erős izzadásra, próbálja a nap folyamán a lehető leggyakrabban alkalmazni a dezodorokat.

A 10 legjobb illóolaj a szépségért

Miért érdemes használni az illóolajokat a szépség érdekében?

A legjobb illóolajok sok egészséges tulajdonsággal rendelkeznek, ezért széles körben használják őket a kozmetikai és szépségiparban. Ezek hasznosak lehetnek a pattanások kezelésére , cellulit, ráncok és még izomfájdalmak ellen is.

A krémektől és testápolóktól eltérően nem tartalmaznak olyan kémiai anyagokat , amelyek káros egészségügyi hatásokat okozhatnak. Ezenkívül az olajok hidratálják és táplálják a bőrt, kezelik a fertőzéseket és serkentik a bőr természetes védekezőképességét.

A legjobb illóolajok a kozmetikai kezelésekhez

Akár a ráncok csökkentésére, akár egy pihentető masszázsra, akár a bőr hidratálására használja őket, az illóolajok fiatalabbnak és szebbnek tűnhetnek.

Ezek a leginkább ajánlottak:

1. esszenciális levendulaolaj

A levendulaolaj az egyik legismertebb és használt olaj a szépség számára. Gyógyászati ​​tulajdonságokkal is rendelkezik, ami sok felhasználási lehetőséget ad neki. Ez egy olyan olaj, amely közvetlenül a bőrre kenhető (nem kell hígítani). Ez erősíti a többi összetevő hatását is.

A levendulaolaj képes fiatalítani a bőrt. Ennek eredményeként a ráncok , pattanások, égési sérülések és sebek kezelésére ajánlott.

2. Citrom illóolaj

A citromolaj tele van C-vitaminnal és erős antioxidáns. Először is megakadályozza a bőr öregedését, mert megakadályozza a szabad sejtek kialakulását, amelyek elpusztítják a bőr sejtjeit.

Ezek a tulajdonságok a citráljának köszönhetők - egy kémiai anyagnak, amely nemcsak finom aromát kínál, hanem a ráncok megelőzésében is előnyös.

3. Illóolaj rózsaolaj

Ez valóban képes fegyver a szépség számára. Csodálatos illatot áraszt és egészséges hatással van a bőrre. A rózsaolaj kezeli az ekcémát és a szárazságot, miközben ellensúlyozza az idő előtti öregedést. Használható minden bőrtípusra is.

Összehúzó tulajdonságainak köszönhetően helyreállítja a sérült hajszálereket és helyreállítja a pattanások és hegek nyomait. A bőrnek általában jobb tónust is ad.

4. Alapvető pézsmaolaj

Ez a növény eredetileg Európából származik, és gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega 3 és 6), valamint antioxidáns vitaminokban, például A, C és E. A magokból kivont olaj számos tulajdonsággal rendelkezik.

A legcsodálatosabbak között találjuk:

Ez az olaj nagyon hasznos a napsütés után, mert hidratálja a bőrt. Műtét vagy leégés után is jó használni.

5. Alapvető teafaolaj

Ez egy másik legjobb illóolaj, ha gondozni akarja a bőrét. Az esszenciális teafaolaj közvetlenül a bőrre kenhető, és mindenféle fertőzés esetén hasznos, beleértve a pattanásokat ( pattanásokat szárít ), herpeszet vagy nyílt sebeket és vágásokat.

6. Zsálya illóolaj

Ez az olaj puhább és feszesebb bőrt ad . Tökéletesen használható nyílt sebeken. Továbbá ez az olaj elrejti a ráncokat és ellensúlyozza az új vonalak kialakulását az arcon.

7. esszenciális rozmaringolaj

A rozmaring alapvető segítség mind a szépség, mind az egészség szempontjából. Végül is csökkentheti a korpásodást és javíthatja a fejbőrt. Közvetlenül a haj gyökereire alkalmazható, samponnal és balzsammal keverhető.

A rozmaringolaj jót tesz dermatitis, ekcéma, pattanások és az arc duzzanata esetén.

8. Argánolaj

Ez az olaj egy fáról származik, amely csak Marokkóban növekszik (ahol "életfának" nevezik). Gyümölcse háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj, zsírsavakon és béta-karotinon kívül. Képes megjavítani, bezárni és puhává, valamint fényessé tenni a hajat.

  • Argánolajat használhat a bőr idő előtti öregedésének csökkentésére.
  • Ezenkívül jó a ráncok, a foltok és a laza bőr leküzdésében, valamint enyhíti a pattanások és bárányhimlő okozta striákat és nyomokat.
  • Mivel nem tömíti el a pórusokat, zsíros bőrre és mitesszertől és pattanásoktól hajlamos bőrre alkalmas .
  • Az argánolaj segít a bőrnek helyreállni a leégéstől, erősíti a körmöket és segít megőrizni a bőr rugalmasságát.

9. esszenciális kamillaolaj

Ez egy másik olaj, amelyet közvetlenül a bőrre lehet kenni, mivel nem irritálja. Az esszenciális kamillaolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért dermatitis esetén ajánlott.

10. Alapvető muskátliolaj

Ez az egyik legjobb illóolaj a szépség számára, sőt természetes kozmetikumként is használják. Ez azért van, mert megakadályozza, és kezeli a narancsbőr kialakulását.

Használata előtt azonban keverje össze egy másik olajjal. A mandulaolaj jó választás. Ezenkívül gyógyítja a hegeket és sebeket, megszünteti a testszagot, kezeli a zsíros bőrt és csökkenti a pattanásokat.

7 illóolaj a sportteljesítmény növeléséhez

Az illóolajokat hagyományosan relaxációra és stresszoldásra használják , de mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ezek is hozzájárulhatnak a sportteljesítményed javításához?

Az állóképesség fokozásától a fájdalmas izmok megnyugtatásáig lebontjuk a 8 legjobb illóolajat, amelyeket az edzésbe be kell vonni. A legjobb az, hogy 100% -ban természetesek és káros mellékhatások nélkül!

1 - Borsmenta - A borsmenta nemcsak javítja a mentális éberséget , de az erős menta is bizonyítottan javítja az atlétikai teljesítményt és az állóképességet azáltal, hogy stabilan tartja a vérnyomását és a pulzusát. Edzés után helyileg is alkalmazhat borsmentaolajat az izomláz enyhítésére.

2 - Citrom - Általában az immunrendszer fellendítésére és a hangulat felderítésére használják , a citrom illóolaj kiválóan alkalmas a sportolók számára, mert stimulálja az idegrendszert , felébreszti az érzékeket, sőt természetes gyógymódként is használható a lábgomba számára. Szeretjük azt is, hogy az illata hogyan frissíti fel a pézsmasportfelszerelést!

3 - Szegfűszeg - szenvedsz az edzés utáni fájdalmaktól? A szegfűszeg illóolaj bizonyítottan csökkenti a gyulladást , amely enyhíti az ízületi fájdalmakat és elősegíti a rugalmasságot. A citromhoz hasonlóan a szegfűszeg is támogatja az immunrendszert, amely az intenzív edzés során veszélybe kerülhet.

4 - Levendula - A világ vitathatatlanul a legsokoldalúbb illóolaj, a levendulát általában az elme ellazítására, a stressz enyhítésére és a pihentető alvás elősegítésére használják , amelyek mind támogatják a csúcsteljesítményt a játéknapon. Ezenkívül a levendula használható a zúzódások, vágások és fájdalmas izmok megnyugtatására.

5 - Narancsolaj - Korán reggel vagy hosszú munkanap után üti meg az edzőtermet? Élvezze a természetes energiát a narancs illóolaj élénkítő aromájával, amely erős antioxidánsokkal is rendelkezik, hogy csúcsformában tartsa Önt.

6 - Helichrysum - Egy erős gyulladáscsökkentő, helichrysum az első védekezés a sport sérülések, különösen a zúzódások vagy a haematoma gyógyításában. Ez hatékony gyógymód a lábgörcsök és a krónikus hátfájások ellen is - akár meleg fürdőt is ehet néhány csepp Helichrysum-szal, vagy a hígított olajat közvetlenül a bőrére dörzsöli.

7 - Eukalpiptusz - Már beszéltünk olyan illóolajokról, amelyek önmagukban is enyhíthetik a fájó izmokat , de ez a csodálatos keverék ötvözi a borsmentát, a télzöldet, az eukaliptuszt, a kámforot és a kamillát, hogy hosszan tartó enyhítést nyújtson minden fájdalma után . Egyszerűen hígítson egy választott hordozóolajjal, vigye fel közvetlenül a bőrére, és máris mehet!

Teafaolaj Hatás, alkalmazás

A teafaolaj az ausztrál teafából (Melaleuca Alternifolia) származik, amely a mirtuszfélék családjába tartozó fa kizárólag Ausztráliában található.

A teafaolajat manapság számos gyógy- és kozmetikai termékben használják a természetes anyagok növekvő népszerűsége és számos biológiailag aktív összetevője miatt. A teafaolaj illata jellemzően csípős.

Belső hatás

Számos összetevője miatt a teafaolajat ma titkos hatóanyagnak tekintik a legkülönbözőbb egészségügyi problémák ellen. A teafaolaj több mint 100 különböző hatóanyagot tartalmaz. Ugyanolyan hatékonyan harcolnak a baktériumok ellen, mint a vírusok és gombák, és még a parazitákat is képesek elpusztítani - bár a teafaolaj által kínált összes lehetőséget még nem vizsgálták ki teljesen. Néhány már ismert hatása:

Küzdelem a baktériumok és vírusok ellen

Ez vitathatatlanul a teafaolaj egyik legfontosabb és legerősebb tulajdonsága. A terpinen-4-ol rendkívül magas aránya miatt nagyon magas antibakteriális hatása van. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a teafaolaj hatékony az olyan baktériumok ellen, mint az Escherichia Coli és sok staphylococcus törzs. Az MRSA perzisztens betegségre gyakorolt ​​pozitív hatása szintén bizonyított. Az MRSA (multirezisztens Staphylococcus aureus) egy antibiotikumokkal szemben ellenálló baktérium, amely évente több ezer embert öl meg szerte a világon.

Légzőszervi megbetegedések esetén

A cineol magas aránya itt hatékony. A cineol köptető hatással van az orrmelléküregekre és a tüdőre. Ezenkívül képes gátolni bizonyos neurotranszmittereket, amelyek felelősek a hörgők szűküléséért. A Cineol nagyon jól működik az asztmásoknál is. A tiszta cineol beadása javíthatja a tüdő működését. A teafaolaj kiegészítő gyógyszerként alkalmazható az újonnan kialakuló COPD (dohányos tüdő) betegségben, illóolaj párologtató használatával pedig jól kezeli a hörghurutot.

Rossz lehelet és az íny gyulladása esetén

Mindenki tudja, és mindenkinek volt már - rossz lehelete. Akkor fordul elő, amikor a baktériumok lebontják az ételmaradékokat a szánkban, metán- és kéngázokat szabadítva fel. A teafaolaj antibakteriális hatása gátolja e baktériumok szaporodását és ezáltal a rossz lehelet kialakulását. Mivel a teafaolaj nagyon csíraölő hatású, segít az ínygyulladás megelőzésében vagy gyorsabb gyógyulásában is. Ezenkívül a teafaolaj segít megelőzni a fogszuvasodást, mivel a fogszuvasodást baktériumok is okozzák, amelyeket a teafaolaj megöl.

Méregtelenítésre

A teafaolajról ismert, hogy növeli a vesék aktivitását. A máj mellett a vese a szervezet fő eszköze a toxinok szűrésére. A teafaolaj vízhajtó hatású és elősegíti a vér áramlását a vesékben. Ez lehetővé teszi a toxinok jobb kiválasztását.

A pattanások ellen

A teafaolaj nagyon erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Ezek a tulajdonságok miatt kiváló pattanáskezelő szer. Segít a testnek a bőr gyulladt területeinek gyógyításában és megakadályozza a bakteriális fertőzés kialakulását.

Bolhák, atkák és tetvek ellen

Az őslakosok már a teafa levelekből készített főzetet használták bolhafertőzés ellen. A teafaolaj intenzív illata erősen visszataszító hatással van a kis kártevőkre. A teafaolaj segítségével más vérszívók, például atkák, bolhák és tetvek fertőzése is leküzdhető.

A háziállatok kezelésében azonban körültekintően kell eljárni, mivel organizmusuk nem tudja lebontani a teafaolaj összetevőit. A kezelés ezért mérgezést és akár kedvelt háziállatának halálát is eredményezheti. Ezért tartózkodnia kell a kezeléstől.

A lábgomba, a körömgomba és más bőrgombák ellen

Sok más illóolajhoz hasonlóan a teafaolajnak is kifejezett gombaellenes hatása van. Ez azonban sokkal erősebb a teafaolajnál, mint a legtöbb más olajnál. Vannak jelentések, amelyek szerint a lábgombák teafaolajjal történő kezelése 3 nap múlva teljes tünetmentességhez vezethet. De a teafaolaj minden más bőrgomba ellen is kiváló.

A hajhullás ellen

A hajhullásnak különféle okai lehetnek. Ezek lehetnek genetikai, hormonális vagy más jellegűek. Ami nagyrészt ismeretlen, az a tény, hogy a hajhullást a hajhagymákban elhelyezkedő gombák is okozhatják. Ha ez okozza a hajhullást, akkor a teafaolaj ajánlott természetes kezelési módszerként.

Szemölcsök ellen

Az úgynevezett kocsányos szemölcsök olyan bőrnövekedések, amelyeket a HPV (humán papilloma vírus) okoz. Antivírus-összetevői miatt a teafaolaj itt is kiváló. A kezelés sikere azonban eltarthat egy ideig, mivel a vírus elpusztul, de a testnek némi időre van szüksége a kialakult bőrszemölcsök visszaszorításához.

Mellékhatások

A teafaolaj mellékhatásai többnyire közvetlenül összefüggenek az olaj életkorával. Hangsúlyozni kell a kontaktallergia kockázatát.

Mi az a kontaktallergia?

A kontaktallergia azt jelenti, hogy a teafaolaj bőrrel vagy nyálkahártyával érintkezve allergiás reakciókat, bőrpírt és égő érzést okozhat. A limonén és a terpinene oxidációs termékei, amelyek a légköri oxigénnel érintkezve képződnek, gyakran felelősek ezért.

Ezért alapvető fontosságú, hogy a teafaolajat hűvös, sötét helyen és túl sok levegőtől védve tároljuk. Ha lenyeli a teafaolajat, az tüdőkárosodást okozhat. Ezért ügyeljen arra, hogy a kisgyermekek ne férjenek hozzá a teafaolajhoz. Fiúknál a teafaolaj nagymértékben növelheti az ösztrogéntermelést. Ez gynecomastia (a mell növekedése) kialakulásához vezethet.

Muskátliolaj Hatás, alkalmazás

A muskátliolaj nagyon ritka, ezért értékes illóolaj. Illatát édesnek és gyümölcsösnek írják le, hatásáról pedig azt állítják, hogy erős antidepresszáns és hangulatjavító.

Számos biológiailag aktív összetevője miatt a muskátliolaj számos egészségügyi probléma szempontjából hasznos, mind szellemileg, mind fizikailag. A legfontosabbakat itt magyarázzuk el.

Pszichológiai hatás

A muskátliolajról azt mondják, hogy erős antidepresszáns és hangulatjavító hatású. Ez különösen előnyös számunkra a hideg évszakban, amikor a muskátliolaj nagyon jól használható a „téli depresszió” ellen. Mivel az olaj szorongáscsökkentő hatással is rendelkezik, szorongási rohamokban szenvedők is használhatják. A muskátliolaj másik tulajdonsága a hangulatkiegyenlítő hatása. Megnyugtat minket, amikor stresszesek vagyunk, és stimuláló hatású, ha depressziósak vagyunk.

Fizikai hatás

Pattanások és pattanások

A muskátliolaj erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. E két hatás együttvéve az olaj ideális eszköz a pattanások és pattanások elleni küzdelemben. Antibakteriális tulajdonságai megakadályozzák a pattanás baktériumok általi fertőzését, gyulladásgátló tulajdonságai pedig segítenek a pattanás okozta gyulladás leküzdésében.

A bőr

A muskátliolaj más pozitív hatással van a bőrünkre: Például az olaj erősen összehúzó hatású, azaz összehúzódik. Ez a hatás többek között a narancsbőr kezelésére is használható. Ez akkor fordul elő, amikor a víz felhalmozódik a bőr alatti kötőszövetben, és a sejtek kitágulnak.

Hatása a jól ismert narancshéj. A muskátliolaj összehúzó hatása kiszorítja ezeket a vízlerakódásokat a bőr alatt, és ezáltal csökkenti a narancsbőrt. A muskátliolaj másik pozitív hatása a bőrünkre a keringést elősegítő hatása: ha az olajat a bőrre kenjük, akkor a dörzsölt bőrfelület több tápanyagot kap, ami viszont elősegíti a sejtek regenerálódását.

A sebgyógyulás elősegítése

Sok más illóolajhoz hasonlóan a muskátliolaj is kiválóan segíti a sebgyógyulást. Az olaj egyidejűleg megakadályozza a baktériumok fertőzését és ezáltal a gyulladást nyílt sebekben. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne tegyen muskátliolajat a még mindig vérző sebekre. Mivel az olaj erősen befolyásolja a vérkeringést, megakadályozhatja a vérzés leállását. Ezért az olaj felvitele előtt várja meg, amíg a sej vérzése leáll.

Méregtelenítésre

A muskátliolajnak erős vízhajtó hatása van. Mivel a toxinok nagy része a vizelettel távozik testünkből, a fokozott vizelési inger automatikusan biztosítja a jobb méregtelenítést. Fontos azonban biztosítani, hogy elegendő folyadékfogyasztással ellensúlyozza a fokozott vizelési ingert.

Fogszuvasodás és az íny gyulladása

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb szájüregi probléma az embereknél. A muskátliolaj elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és egyúttal segít a rossz lehelet leküzdésében is. Ezenkívül a muskátliolaj kiválóan küzd az ínygyulladás ellen, amely gyakran jár a fogszuvasodással.

Az emésztés elősegítése

A muskátliolaj vérkeringést elősegítő hatása a gyomrunkban is kibontakozik. Ha muskátliolajat szájon át szedünk, megnő a gyomor falának vérellátása, ami viszont serkenti a gyomornedv képződését. A megnövekedett gyomorsavszint miatt a nehezen emészthető ételek jobban lebonthatók, és éhségérzetünk fokozódik.

Rovarok ellen

A muskátliolajat a növény természetes rovarriasztóként állítja elő. Mi emberek felhasználhatjuk ezt a tulajdonságot a bosszantó kártevők elleni fellépésre. A szúnyogok, a tetvek és még a kullancsok is utálják az olajban lévő geraniol szagát.

Alkalmazás

A muskátliolaj ideális illatolajként való felhasználásra. Csak annyit kell tennie, hogy az illatot egy illatlámpában vagy diffúzorban melegíti. Külső használatra ajánlott összekeverni az olajat hordozóolajjal, mivel a muskátliolaj enyhén irritálja a bőrünket. Egyszerűen adjon 3-4 csepp olajat egy megfelelő hordozóolajhoz, például pórsáfrányolajhoz, majd vigye fel a keveréket.

Ha az olajat szájon át szeretné bevenni, tanácsos ezt cukorral együtt megtenni, mivel a muskátliolaj erős keserű ízű. Szájon át történő alkalmazáshoz 2-3 csepp olajat adjon egy darab cukorhoz naponta háromszor, és hagyja, hogy feloldódjon a szájában.