Fenyőtű - nélkülözhetetlen gyógymód megfázás és influenza ellen

A fenyőcsúcsok különféle fenyőfák termései. Hím kúpoknak is nevezik őket, és zöld gallyak tetején helyezkednek el. Frissen, kivonatok és illóolaj formájában, valamint teához és különféle főzetekhez szárítva használják gyógyírként .

Ma elmondjuk Önnek a fenyőtűk használatát megfázás, hörghurut és egyéb egészségügyi problémák esetén.

Fenyőtű - összetétel

Több mint 100 fenyőfaj létezik , így a tűlevelek megjelenése és összetétele jelentősen változhat. Általában rengeteg különféle vitamint, savat, procianidint és flavonoid glikozidot tartalmaznak.

A legtöbb fenyő illóolaj a következő vegyületeket tartalmazza, amelyek potenciális antioxidáns, gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • α-pinén
  • β-pinén
  • β-felandrén
  • D-citrom
  • Β-kariofil

Ezenkívül a fenyőtűk nagy mennyiségben tartalmaznak egy sikiminsav néven ismert vegyületet , amely thrombocyta-aggregációt és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Vírusgátlóként hat, és szezonális influenza kezelésére használják.

Ha fenyőtűteát iszik, fel fog tölteni néhány alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal. A legnagyobb mennyiségben az A- , C- és K-vitamin.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, és antioxidánsként is jól ismert. Az A-vitamin jót tesz a látásnak és a bőrnek , a K-vitamin pedig segít a szervezetben a véralvadáshoz és a csontépítéshez szükséges különféle fehérjék előállításában.

A fenyőtűk hatásának elve közvetlenül a bennük található hatóanyagoktól függ. Például a fenyőtűk illóolajában található α-pinén aromás antioxidánsnak számít . A fenolos vegyületeket és más antioxidánsokat tanulmányozzák a memória javítására, az agy védelmére stb.

Fenyőtű a légúti egészség javítására

A fenyőtű teát évszázadok óta használják különböző kultúrák légúti problémák kezelésére. Az indiánok használták először a fehér fenyőt köptető és duzzanatcsökkentő tulajdonságai miatt .

A fenyőtűk illóolajának számos egészségügyi előnye is van. Belélegezve hatékony gyógynövény-gyógyszer köhögés és torokfájás esetén . Segít fellazítani a nyálkahártyát, és erős gyulladáscsökkentő szer, amely különösen hasznos hörghurut esetén.

A fenyőtűk emellett kiváló antioxidánsok és csökkentik a szabad gyökök által okozott károkat, ami fontos a légúti egészség szempontjából.

A fenyő, amely a tűlevelek egyik összetevője , gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását . A terpinén , a kamfén és a citrom szintén vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Mindez segít a vírusok elleni küzdelemben, és kiváló gyógymód a megfázás és az influenza szezonjában.

Ne feledkezzünk meg a shikimic savról, amit már említettünk. Nem hiába, hogy számos vírusellenes gyógyszer része, és a sertés- és madárinfluenza-járványok fő gyógymódjaként használták.

Fenyőtűk – vannak mellékhatásai?

Mint említettük, a fenyőfák széles választéka létezik. Némelyikük potenciálisan mérgező vagy káros fogyasztás esetén. Ha tehát saját fenyőtűt szerzünk be, azt célszerű szakember segítségével megtenni.

Azonban még ha a megfelelő típusú fenyőtűt választja is, a mellékhatások sem kizártak.

Megtapasztalhatod:

  • A torok és a száj irritációja
  • Hányás
  • Hányinger
  • Szédülés
  • Fejfájás
  • Hasmenés

Szintén tisztában kell lennie a fenyőfák esetleges allergiájával .

A teafőzés során felszabaduló fenyőolaj gyulladásos hatással lehet a bőrre és a gyomorra, ami egyeseknél gyomorrontáshoz vezet.

Ha tehát allergiás vagy, ne fogyassz fenyőtűt semmilyen formában!

Kommentek
  1. Én