Muskátliolaj Hatás, alkalmazás

A muskátliolaj nagyon ritka, ezért értékes illóolaj. Illatát édesnek és gyümölcsösnek írják le, hatásáról pedig azt állítják, hogy erős antidepresszáns és hangulatjavító.

Számos biológiailag aktív összetevője miatt a muskátliolaj számos egészségügyi probléma szempontjából hasznos, mind szellemileg, mind fizikailag. A legfontosabbakat itt magyarázzuk el.

Pszichológiai hatás

A muskátliolajról azt mondják, hogy erős antidepresszáns és hangulatjavító hatású. Ez különösen előnyös számunkra a hideg évszakban, amikor a muskátliolaj nagyon jól használható a „téli depresszió” ellen. Mivel az olaj szorongáscsökkentő hatással is rendelkezik, szorongási rohamokban szenvedők is használhatják. A muskátliolaj másik tulajdonsága a hangulatkiegyenlítő hatása. Megnyugtat minket, amikor stresszesek vagyunk, és stimuláló hatású, ha depressziósak vagyunk.

Fizikai hatás

Pattanások és pattanások

A muskátliolaj erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. E két hatás együttvéve az olaj ideális eszköz a pattanások és pattanások elleni küzdelemben. Antibakteriális tulajdonságai megakadályozzák a pattanás baktériumok általi fertőzését, gyulladásgátló tulajdonságai pedig segítenek a pattanás okozta gyulladás leküzdésében.

A bőr

A muskátliolaj más pozitív hatással van a bőrünkre: Például az olaj erősen összehúzó hatású, azaz összehúzódik. Ez a hatás többek között a narancsbőr kezelésére is használható. Ez akkor fordul elő, amikor a víz felhalmozódik a bőr alatti kötőszövetben, és a sejtek kitágulnak.

Hatása a jól ismert narancshéj. A muskátliolaj összehúzó hatása kiszorítja ezeket a vízlerakódásokat a bőr alatt, és ezáltal csökkenti a narancsbőrt. A muskátliolaj másik pozitív hatása a bőrünkre a keringést elősegítő hatása: ha az olajat a bőrre kenjük, akkor a dörzsölt bőrfelület több tápanyagot kap, ami viszont elősegíti a sejtek regenerálódását.

A sebgyógyulás elősegítése

Sok más illóolajhoz hasonlóan a muskátliolaj is kiválóan segíti a sebgyógyulást. Az olaj egyidejűleg megakadályozza a baktériumok fertőzését és ezáltal a gyulladást nyílt sebekben. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne tegyen muskátliolajat a még mindig vérző sebekre. Mivel az olaj erősen befolyásolja a vérkeringést, megakadályozhatja a vérzés leállását. Ezért az olaj felvitele előtt várja meg, amíg a sej vérzése leáll.

Méregtelenítésre

A muskátliolajnak erős vízhajtó hatása van. Mivel a toxinok nagy része a vizelettel távozik testünkből, a fokozott vizelési inger automatikusan biztosítja a jobb méregtelenítést. Fontos azonban biztosítani, hogy elegendő folyadékfogyasztással ellensúlyozza a fokozott vizelési ingert.

Fogszuvasodás és az íny gyulladása

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb szájüregi probléma az embereknél. A muskátliolaj elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és egyúttal segít a rossz lehelet leküzdésében is. Ezenkívül a muskátliolaj kiválóan küzd az ínygyulladás ellen, amely gyakran jár a fogszuvasodással.

Az emésztés elősegítése

A muskátliolaj vérkeringést elősegítő hatása a gyomrunkban is kibontakozik. Ha muskátliolajat szájon át szedünk, megnő a gyomor falának vérellátása, ami viszont serkenti a gyomornedv képződését. A megnövekedett gyomorsavszint miatt a nehezen emészthető ételek jobban lebonthatók, és éhségérzetünk fokozódik.

Rovarok ellen

A muskátliolajat a növény természetes rovarriasztóként állítja elő. Mi emberek felhasználhatjuk ezt a tulajdonságot a bosszantó kártevők elleni fellépésre. A szúnyogok, a tetvek és még a kullancsok is utálják az olajban lévő geraniol szagát.

Alkalmazás

A muskátliolaj ideális illatolajként való felhasználásra. Csak annyit kell tennie, hogy az illatot egy illatlámpában vagy diffúzorban melegíti. Külső használatra ajánlott összekeverni az olajat hordozóolajjal, mivel a muskátliolaj enyhén irritálja a bőrünket. Egyszerűen adjon 3-4 csepp olajat egy megfelelő hordozóolajhoz, például pórsáfrányolajhoz, majd vigye fel a keveréket.

Ha az olajat szájon át szeretné bevenni, tanácsos ezt cukorral együtt megtenni, mivel a muskátliolaj erős keserű ízű. Szájon át történő alkalmazáshoz 2-3 csepp olajat adjon egy darab cukorhoz naponta háromszor, és hagyja, hogy feloldódjon a szájában.

Kommentek
  1. Én