Illóolajok és a gyomor-bél traktus

Gyakran nem csak az elfogyasztott étel befolyásolja bélérzetünket és emésztésünket. Nyüzsgés, stressz, erős érzelmi stressz, gyógyszeres kezelés, alkohol, finomított cukor, túl sok édesség és üdítő, allergia - mindezek hatással vannak emésztési teljesítményünkre, és a gyomor-bél traktus funkcionális rendellenességeihez vezethetnek:

Székrekedés, az étel kőként fekszik a gyomorban, gáz, gyomorfájás, májfájdalom, hasi görcsök vagy hasmenés. Az illóolajok az aromaterápiában sok esetben enyhítik ezeket a panaszokat. Fontos azonban azonosítani az okokat, és lehetőség szerint megszüntetni azokat.

A bélkezelés részeként fontolja meg az étrend megváltoztatását ( szívesen adunk tanácsot Önnek ), a probiotikumok és az oldható étkezési rostok ( prebiotikumok , például zabpehely vagy csipkebogyópor) és a kurkuma por a terápiás koncepcióhoz.

A következő illóolajok hasznosak lehetnek a gyomor-bél traktus és az emésztés szempontjából:

  • Angelica gyökérolaj: Erősen serkenti a gyomorsav és a könyv hasnyálmirigyének képződését. Görcsoldó hatású és ellazítja a teljes bélizmokat. Ideális étvágytalanság, puffadás és / vagy irritábilis bél szindróma, de puffadás esetén is.
  • A bergamottnak kellemes illata van, segít a puffadásban és a bél kólikában, de egy betegség után erősíti az emésztőrendszert is.
  • Édesköményolaj: Az édeskömény segít minden emésztőrendszeri betegségben, különösen a puffadásban vagy a székrekedésben. Alapolajkeverékkel masszírozza a hasát egyre nagyobb körökben, kezdve a köldöktől - mindig az óramutató járásával megegyező irányba. Nagyon népszerű a kisgyermekek és a puffadásban szenvedők körében.
  • Korianderolaj: A koriander gyakran nagy segítséget nyújtott rossz gyomor, ideges gyomorproblémák, teltségérzet és egyéb emésztési problémák esetén.
  • Levendulaolaj: enyhíti a görcsöket, segíti a hasmenést, jó a bélméregtelenítésre és a bélgyulladásra vagy a bélhurutra.
  • Manukaolaj: erősen küzd a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Sokszor segített a candida kezelésében.
  • Oreganoolaj: Nem csak erős antibiotikum, hanem különféle dolgokban is segít. Gyomorproblémák, például gyomorégés, gyomorgörcsök, gyenge gyomor, ingerlékeny gyomor, puffadás.
  • Borsmentaolaj: A borsmentaolaj pihentető és fájdalomcsillapító hatással van a gyomor-bél traktus izmaira is. Ha belélegzi, az émelygés csökken (terhesség vagy utazási betegség alatt is). Székrekedés esetén naponta háromszor masszírozza a gyomrát alapolaj keverékkel - mindig az óramutató járásával megegyező irányba!
  • Rozmaringolaj: serkenti az étvágyat, segíti az emésztést és gyomortónusító hatású.
  • Kakukkfűolaj: Nem csak a végbélnyílás esetén segít, külsőleg a viszkető végbél, az anális ekcéma, az anális repedések elleni kenőcsök összetevőjeként. Méregteleníti a beleket, felhasználható bélgyulladás, bélfertőzések és bélgyulladás esetén. Nagyon gyakran rossz lehellettel is segített.
  • A vanília nemcsak jó ízű, de segít az emésztési gyengeségekben is, koletikus és emésztő.
  • A tömjén a gyulladáscsökkentő szer. Sok bélpanasz esetén nem hiányozhat.

Hogyan használhatok illóolajokat emésztési zavarokhoz?

  1. Válassza ki a kérdéses illóolajokat a fenti listából.
  2. Tegye meg a könyök tesztet a tolerancia szempontjából . (Tegyen 1 cseppet a könyök görbületébe, várjon 10-15 percet, és nézze meg, van-e bőrreakció.)
  3. Hígítsa az illóolajokat egy alapolajjal, mint pl B. kókuszolaj, orbáncfű olaj vagy olívaolaj, mielőtt a bőrt felvenné. Általában 2–5 csepp megfelelő illóolajat kever össze 1 evőkanál alapolajjal, és masszírozza be a hasüregbe (kérjük, mindig az óramutató járásával megegyező irányban masszírozza).
  4. Keverjen össze néhány cseppet a kiválasztott illóolajokból egy természetes testolajba vagy testápolóba, amely már otthon van, és ezzel a keverékkel masszírozza a hasi területet is.
  5. Az illóolajokat vigye fel egy meleg, nedves mosogatórongyba (2–4 csepp), és tegye a gyomrára, mint egy forró borogatást. Helyezzen egy forró vizes palackot a tetejére, és hagyja, hogy az illóolaj körülbelül 20-30 percig működjön.
  6. Általában továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy 1-2 cseppet adjunk egy evőkanál mézhez, és úgy szedjük.
Kommentek
  1. Én