A 10 legfontosabb aktív szén felhasználás, plusz a lehetséges mellékhatások

Mi az aktív szén?

Az aktív szenet a szénalapú vegyületek, például a kókuszdióhéj vagy a tőzeg (növényi anyag) szabályozott bontása hozza létre. Az aktív szén előállításához ezeket a természetes forrásokat magas hőmérsékletű gázokkal „aktiválják”, ami kiterjeszti a felületét. Ez egy nagyon porózus végterméket eredményez, amely lehetővé teszi a gyógyszerek és toxinok adszorpcióját.

Mire használják az aktív szenet? Az egyik legnépszerűbb aktív szén felhasználása a mérgezések és a kábítószer-túladagolások biztonságos és hatékony kezelése. Valójában a sürgősségi traumák az egész világon használják.

Ezenkívül a puffadás és a gázok csökkentésére, a koleszterinszint csökkentésére, az epefolyás problémáinak biztonságos kezelésére szolgál terhesség alatt (intrahepatikus kolesztázis ), sőt a másnaposság megelőzésére is. A kutatások még azt is kimutatták, hogy az aktív szén bizonyos esetekben jobban működik , mint a gyomor pumpálása (gyomormosás).

Szóval, hogyan működik az aktív szén? Úgy működik, hogy csapkodja a méreganyagokat és vegyszereket apró millió pórusában. Ez azonban nem jellemzően korrozív mérgek, például ásványolaj, alkohol, lúg vagy savak elfogyasztása.

Nem szívja fel a méreganyagokat. Ehelyett az adszorpció kémiai folyamatán keresztül működik . A testben az abszorpció az elemek reakciója, beleértve a tápanyagokat, vegyi anyagokat és méreganyagokat, amelyek felszívódnak és beolvadnak a véráramba. Az adszorpció az a kémiai reakció, ahol az elemek egy felülethez kötődnek.

Az aktív szén porózus felületének negatív elektromos töltése van, amely pozitív töltésű méreganyagokat és gázt köt össze. Ezek a zugok és hasadékok, amelyek fokozzák a szervezetben a toxin eliminációt, egy fűtési folyamat eredményeként jöttek létre, ami lehetővé teszi a szén „aktiválódását”.

Egészségügyi előnyök

Amikor aktív szenet vesz be, elengedhetetlen, hogy naponta 12–16 pohár vizet igyon. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk aktív szénnel együtt a kiszáradás megelőzése érdekében. Ezenkívül ez segít a méreganyagok gyors kiürítésében és megakadályozza a néhány ember által tapasztalt székrekedést.

Amellett, hogy biztonságos és hatékony kezelés a méreganyagok és méreg eltávolításáról a rendszerből, az aktív szén további felhasználásai közé tartozik a szagtalanítás és a fertőtlenítés, és ez fontos lépés a Lyme-kór kezelésében .

Itt található a legfontosabb aktív szén előny:

1. Fehéríti a fogakat

Foltosak lettek a fogai a kávétól, teától, bortól vagy bogyóktól? Sok embernek, akik azon gondolkodnak, vajon az aktív szén fehéríti-e a fogakat, szerencséjük van. Az aktív szén segít a fogak fehérítésében, miközben elősegíti a száj jó egészségét. Ezt úgy teszi, hogy megváltoztatja a szájban a pH-egyensúlyt, ezáltal segít megelőzni az üregeket, a rossz leheletet és az ínybetegségeket.

A fogak fehérítésén is működik, mivel elnyeli a fogakat foltos plakkot és mikroszkopikus apróságokat. Ez az aktív szén felhasználás költséghatékony és természetes megoldás a ragyogó mosoly érdekében.

A londoni King's College fogászprofesszorának kutatásai szerint "a szénből készült fogkrémek segíthetnek eltávolítani a külső (külső) festékeket a fogakon negatív koptató hatások nélkül". Hozzáteszi, hogy a faszenet tartalmazó fogkrémek akkor lehetnek a leghatékonyabbak, ha professzionális tisztítás és polírozás után késleltetik az ép fogak felületének foltosodását.

Ha azonban szénfogkrémet használ, ellenőrizze, hogy az összetevők nem tartalmaznak-e nem kívánt adalékanyagokat. Fontos tudni azt is, hogy az aktív szén csak olyan felületi foltokon fog működni, amelyek képesek megkötődni, lehetővé téve számára, hogy lehúzza a foltokat a fogakból.

2. Enyhíti a gázt és a puffadást

Aktivált szén tabletták vagy porok használhatók a kellemetlen gáz és puffadás enyhítésére. Úgy működik, hogy megköti a gázokat okozó melléktermékeket olyan ételekben, amelyek kényelmetlenséget okoznak. Az American Journal of Gastroenterology egyik tanulmánya megállapította, hogy az aktív szén megakadályozza a bélgázt egy tipikus gáztermelő étkezés után.

Az UCLA Health-ben publikált kutatások pedig azt jelzik, hogy ha a szenet szimetikonnal, a gázbuborékok szétbontására használt gyógyszerrel kombinálják, ez még hatékonyabb a gáz és a puffadás csökkentésében.

Néhány ember úgy találja, hogy a hasmenés elleni aktív szén is hatékony, különösen akkor, ha a hasmenést mérgező túlterhelés okozza.

3. Kezeli az alkoholos mérgezést (és segít megelőzni a másnaposságot)

Bár az aktív szén nem adszorbeálja az alkoholt, segít gyorsan eltávolítani a szervezetből a mérgezéshez hozzájáruló egyéb méreganyagokat. Az alkohol tiszta formájában történő fogyasztása ritka; a mesterséges édesítőszereket és vegyszereket tartalmazó keverők gyakoriak. Az aktív szén a mérgezést úgy kezeli, hogy eltávolítja ezeket a toxinokat.

Ezenkívül, ha az aktív szenet az alkohollal egyidejűleg veszik be, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ez jelentősen csökkentheti a vér alkoholkoncentrációját. A Princeton Egyetem Első segítői útmutató az alkoholról azt jelzi, hogy az alkohollal kapcsolatos bizonyos helyzetekben aktív szenet adnak be. Ide tartozik, ha az egyén eszméletlen vagy akut alkoholmérgezés jeleit mutatja .

4. Penésztisztítás

A legtöbb ember nem gondol a testében élő penészre, de igen. A mérgező penész depressziót, vese- és májelégtelenséget, csökkent agyműködést, szívbetegségeket, szemirritációt, fejfájást, hányást, károsodott immunrendszer-működést és súlyos légzési zavart okoz.

Az elárasztott otthonok, vagy akár azok is, amelyeknél az aljzat vagy a falak alatt kis szivárgások vannak, olyan környezetet teremthetnek, ahol a penész virágozhat. A rossz szellőzés hozzájárul a problémához, és a fürdőszobák, az alagsorok és a mosókonyhák különösen hajlamosak a penészesedésre.

Az aktív szén használata megkönnyítheti otthonában a penész túlnövekedését. Tanulmányok azt találták, hogy az aktív szén vagy szén hatékony kötőkapacitással rendelkezik, és képes jelentősen csökkenteni a penész felszívódását. A faszén szintén hatásos szernek bizonyult a penész 90 százalékának eltávolítására egy tesztelt oldatban.

Ügyeljen arra, hogy ügyeljen a penész kitettségének tüneteire, mint zihálás, kiütések, könnyező szemek, köhögés vagy fejfájás, különösen akkor, ha ezek nem kapcsolhatók össze más egészségügyi problémákkal. Ha észreveszi ezeket a jeleket, akkor otthonában meg kell vizsgálni a penész spóraszintjét, még akkor is, ha nem észlel látható penészt. Gyarapodhat a gipszkarton mögött, a padló alatt és a szellőzőcsatornákban, és előfordulhat, hogy észre sem veszi a magas szintet, amíg nem végez tesztet.

5. Vízszűrés

Hatékonyan megfogja a vízben lévő szennyeződéseket, beleértve az oldószereket, a növényvédő szereket, az ipari hulladékokat és más vegyszereket, ezért az aktív szénszűrő rendszereket világszerte használják. Ezek a szűrőrendszerek azonban nem képesek megfogni a vírusokat, baktériumokat és keményvízi ásványi anyagokat.

Egy tanulmány szerint megjelent a Journal of the Canadian Dental Association , aktívszén szűrők (aktív szén), eltávolítja néhány fluorid. A fluor és a méregtelenítés elkerülése fontos a száj egészsége, az immunrendszer megfelelő működése, valamint az egészséges vese és máj szempontjából.

Az ivóvíz elengedhetetlen a jó egészséghez; a tipikus csapvíz azonban mérgező és vegyszerekkel, méreganyagokkal és fluoriddal terhelt. Célszerű korlátozni a lenyelést, amikor csak lehetséges, és aktív szénszűrőt használni.

6. A toxin sürgősségi eltávolítása

Az egyik leggyakoribb aktív szén felhasználás a méreganyagok és vegyszerek eltávolítása lenyelés esetén. A legtöbb szerves vegyület, a peszticidek, a higany, a műtrágya és a fehérítő az aktív szén felületéhez kötődik, lehetővé téve a gyorsabb eliminációt, megakadályozva azok felszívódását a szervezetben.

Az aktív szén sok gyógyszeripari és vény nélkül kapható gyógyszer véletlenszerű vagy céltudatos túladagolása esetén antidotumként is alkalmazható. Hatékony aszpirin, ópium, kokain, morfin és acetaminofen túladagolására. A British Journal of Clinical Pharmacology folyóiratban megjelent kutatások szerint az egyre növekvő megfigyelési adatok azt mutatják, hogy az egyszeri dózisú aktív szén jelentősen csökkentheti a gyógyszer felszívódását az akutan mérgezett betegeknél.

Fontos, hogy a megfelelő mennyiséget a lehető leggyorsabban beadják - feltétlenül a bevételtől számított egy órán belül. Ezenkívül az aktív szén felhasználható ételmérgezés esetén, amikor hányinger és hasmenés jelentkezik.

Vészhelyzet esetén, amikor kábítószert, toxint vagy vegyi anyagot fogyasztottak, feltétlenül azonnal hívja a 911 telefonszámot. Ha kéznél van aktív szén, feltétlenül szóljon a kezelőnek, aki tanácsot adhat annak beadására az első válasz érkezése előtt. A bevitt gyógyszer mennyiségétől, a méreganyagoktól vagy a vegyi anyagoktól és a toxinok típusától függően több dózisra is szükség lehet. A kórházban az orvosok szükség esetén többet tudnak beadni.

Kockázat, mellékhatások és kölcsönhatások

Biztonságos az aktív szén fogyasztása vagy helyi használata? Az itt említett aktív szén felhasználások esetében általában biztonságosnak tekintik a legtöbb ember számára. Az International Journal of Science and Research folyóiratban megjelent kutatások szerint az aktív szén rövid távú használat esetén a legtöbb felnőtt számára biztonságos.

Aktivált szénadagolás

A megfelelő aktív szén adagolása a kezelt vagy javított állapottól függ. A Michigani Egyetem által felajánlott információk szerint mérgezés vagy kábítószer-túladagolás esetén az aktív szenet kezdetben 50–100 gramm adagokban adják be. Ezt általában 2–4 óránként széndózis követi, 12,5 gramm / óra dózisban. A gyermekek adagjai általában 10-25 gramm körül mozognak. Mivel minden eset különbözik, túladagolás vagy mérgezés esetén fontos, hogy forduljon a helyi mérgezési központhoz vagy a sürgősségi szolgálathoz.

A bélgáz megelőzésére vagy csökkentésére az adagok napi 500 és 1000 milligramm között mozognak. A koleszterinszint csökkentésére pedig napi 4–32 gramm aktív szén a leggyakoribb adag.

Lehetséges mellékhatások

Az aktív szén mellékhatásai lehetnek székrekedés és fekete széklet, vagy súlyos, de ritka esetekben a bélrendszer lelassulása vagy elzáródása, a tüdőbe való regurgitáció és kiszáradás. Mit tesz az aktív szén a gyomroddal? Megfelelő mennyiségben használva elősegíti az emésztőrendszer méregtelenítését, de a túl sok fogyasztás emésztőrendszerhez, például székrekedéshez vezethet.

Mielőtt kihasználná a sok aktív szén felhasználását, meg kell fontolnia, hogyan reagálhat a testében, különösen akkor, ha bizonyos betegségei vannak, például bélvérzés vagy elzáródás, lyukak a belekben, krónikus kiszáradás, lassú emésztés vagy nemrégiben végzett hasi műtét. .

Gyógyszerkölcsönhatások

Az aktív szén megzavarhatja a tápanyagok, vitaminok és egyéb kiegészítők felszívódását. Az is befolyásolhatja a vényköteles gyógyszereket, hogy csökkenti a szervezet által felszívódó gyógyszer mennyiségét, ami csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát.

Kommentek
  1. Én