Tudnivalók a jojobaolajról

A jojobabokor, más néven latinul Simmondsia sinensis, eredetileg Közép-Amerika sivatagi régióiból származik. Honnan jött a neve? Az ott élő papago-indiánok közül a Tohono O'Odham, aki "Ho-ho-ba" -nak hívta. A cserje a szegfűszerű családhoz tartozik, kétlaki. Tehát vannak olyan növények, amelyek kizárólag nőivarú és kizárólag hímvirágúak, a nőivarú növények egyedül állnak, de a hímnövények csoportosan nőnek össze.

Hogyan készül a jojobaolaj?

A jojobaolaj népi nevén "folyékony arany". Az értékes olaj helyesen viseli ezt a becenevet. Eső nélkül virágzik, alig igényel karbantartást, és munkahelyeket teremt a mezőgazdaságban olyan helyeken, ahol az alacsony csapadék miatt más nem termeszthető. A bokrokat most speciálisan létrehozott ültetvényeken termesztik, ahol a diót tartalmazó nőstény bokrokat megsokszorozzák, a hím bokrokat beporzás céljából ültetik.

A gazdag jojobabokrot a száraz évszakban szüretelik. A diót a gazdák kézzel szüretelik, de a betakarításhoz egyre inkább a gépeket használják. A betakarítás után a diót a lehető leggyorsabban értékes jojobaolajká dolgozzák fel a bennük lévő tápanyagok megőrzése érdekében. A jojobaolaj átmegy a hidegen sajtolás folyamatán. Ez azt jelenti, hogy a betakarított diókat egy sajtóban összetörik, majd egyetlen lépésben összenyomják. A sajtó nyomásának hozzáadásával és eltávolításával az olaj kifolyik a magból és összegyűlik. A forró sajtolással és finomítással szemben, amelyben az alapanyagokat kémiai segédanyagok hozzáadásával több lépésben felmelegítik, megpirítják és préselik, Hidegen sajtoláskor az anyában található összes vitamin és tápanyag teljesen megmarad, és a maximális 45 fokos hőmérsékletet nem lépik túl. A hidegen sajtolási eljárás nagyban befolyásolja az olaj minőségét, azaz ízét, illatát, színét és hatékonyságát.

Ezzel szemben a melegen sajtolt olajok teljesen íztelenek, szagtalanok és színtelenek. A forró préselés folyamata nem szükséges a jojobaolaj esetében, mivel a kapott olaj természetesen rendkívül tartós, és a benne lévő tápanyagok rendkívül fontosak a kozmetikai és az ipari szektor számára. Egyszerűen elveszítené hatékonyságát, ezért használhatatlan lenne gyógyító és ápoló olajként.

Szigorúan véve a jojobaolaj nem hagyományos értelemben vett olaj. Ez egy növényi viasz, amely a jojoba dió 50% -át teszi ki, és szobahőmérsékleten folyékony. Ez a növényi viasz egyedülálló, mert ez az egyetlen természetes viasz, amelynek olvadáspontja 7 Celsius fok. Ennek a viasznak a tartós tulajdonságai pozitívan hatnak a gépi jojobaolajra. Rendkívül tartóssá teszi az olajat, és nem avatja olyan gyorsan avasodni, mint a többi hidegen sajtolt olaj.

Hogyan működik a jojobaolaj?

Mivel a jojobaolaj folyékony növényi viasz, megkötött zsírsavait viaszésztereknek is nevezik. Kémiai szerkezetét tekintve az észter nagyon hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúhoz. A jojobaolajban található legfontosabb vitaminok a B- és E-vitamin, valamint az A-provitamin.

Ez utóbbit a szervezet az immunrendszer, az anyagcsere és a sejtek fejlődésének megerősítésére használja, mivel gátat teremt a baktériumok ellen, és segíti a testet azok elleni küzdelemben. Az A-vitamin ugyanolyan fontos, mint az immunrendszer szempontjából, a csontok, növekedésük és gyógyulásuk, de a szem és a látás szempontjából is. Sok zöldség, például sárgarépa, paprika és spenót tartalmaz magas A-provitamint, más néven béta-karotint.

Az E-vitamin a fiatalság egyik forrása a vitaminok között. Erősíti az immunrendszert és segíti a testet a természetes kollagén előállításában. Ez szilárdabb arcszínhez vezet, és a hegek csökkennek. Nem csak jelentősen lelassítja a test öregedési folyamatát, hanem elősegíti a vérkeringést és erősíti az idegsejteket. Az E-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amelyre a testnek szüksége van az egészség, a vitalitás és a fiatalság fenntartásához.

Az emésztést, a fáradtságot és az étvágyat szabályozó B-vitamin ugyanolyan elengedhetetlen az egészség és a közérzet szempontjából. Segít megelőzni számos betegséget, energiát és természetes védelmet nyújt a testnek.

A jojobaolaj számos ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet számára a védekezésben, megerősítésben és fejlődésben. A jojoba dió egy kis alkotóeleme ugyanakkor az úgynevezett szimmondsin, egy mérgező anyag, amely miatt az olaj nagyrészt alkalmatlanná válik fogyasztásra, mivel károsíthatja az emésztőrendszert és más szerveket.

A jojobaolaj kémiai összetétele, viaszos állaga és a viaszészter hasonlósága az emberi faggyúhoz ideálisá teszi az olajat a bőrön való használatra. Optimálisan kombinálódik az emberi faggyúval, elegendő nedvességet biztosít a bőrnek, és nem tömíti el a pórusokat, mert csak kis százalékban tartalmaz zsírot. Ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag összetételének köszönhetően a jojobaolaj az egyik legnépszerűbb alapanyag a kozmetikumok minden területén.

De a jojobaolajat a kozmetikumokon és a szépségápoláson kívül is használják. A bútorápolás és polírozás területén gyakran használják alapként, hidratáló tulajdonságai miatt. Gondoskodik fáról, valamint bőrről és műbőrről anélkül, hogy olajos fóliát hagyna. Az iparban kenőanyagként és oldószerek bázisaként alkalmazzák, helyettesítve a spermiumbálnákból származó, már évek óta tiltott olajat.

A jojobaolaj mellékhatásai

A jojobaolajban található szimmondsin mérgező anyag alacsony tartalma miatt a fogyasztás nagyrészt nem javasolt. Még akkor is, ha az olaj elfogyasztásának étvágycsökkentő hatást tulajdonítottak, az emésztőrendszerben és más szervekben okozott kár még mindig nem világos és feltáratlan. Azok az indiai népek, akik felfedezték a jojoba diót, mint táplálék- és egészségforrást, gyógyszerként, kávéhelyettesítőként és nagy szükségben lévő élelmiszerként is használták. Az élelmiszerekben található szimmondin-tartalom mai irányelvei szerint azonban a jojobaolaj szájon át történő fogyasztása tilos.

A jojobaolaj alkalmazási területei

A jojobaolajat igazi csodaszernek tekintik, és gyakran használják alapként vagy adalékként mindenféle kozmetikumban. Értékes összetevői és alacsony komedogenitása miatt a bőrápolás számos területét lefedi. Sokféleképpen használható és hatékony a bőr és a haj ápolásában, valamint könnyű gyógymódként.

Alkalmazás a bőrön

A bőrre kenve a jojobaolaj nem csak nedvességet adhat. Tökéletesen illeszkedik a bőr természetes faggyújához, és annak ellenére, hogy a tápláló fólia otthagyja, nem zárja el a pórusokat, és lehetővé teszi a bőr számára a légzést. Enyhén antibakteriális hatása nemcsak a pattanásokat, hanem szinte teljesen megakadályozza őket. A jojobaolaj értékes vitaminjai segítségével elhalványítja a hegszövetet, és csökkenti azokat a kollagén képződésén keresztül, amely feltölti és regenerálja a bőrt. A bőr szinte minden maradvány nélkül felszívja a jojobaolajat, és nem marad zsíros film, mint más bőrápoló olajok használata esetén.

A jojobaolaj szabályozhatja és javíthatja a bőr zsír- és nedvességtartalmát. Rugalmasabbá, rugalmasabbá és rugalmasabbá teszi őket. Magas E- és B-vitamin-tartalmával megakadályozza a bőr korai öregedését, és vizuálisan feltölti a kollagén képződésén keresztül. Különösen az év hideg hónapjaiban a bőrnek sok ápolásra van szüksége ahhoz, hogy ellenállóbb maradjon a hideg és a száraz fűtő levegő ellen. A jojobaolaj itt optimálisan képes helyrehozni a külső behatások okozta repedéseket és száraz bőrrészeket, és hosszú távon visszatarthatja azokat.

A jojobaolaj természetesen alacsony, 4-5-ös fényvédő faktorral rendelkezik. Ez megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól, amelynek minden nap ki van téve. Az olaj önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a napsütéses napokon megvédje a bőrt az UV-sugaraktól, de alacsony UV-sugárzású napokon nagyon hatékony lehet. Gyors segítséget nyújt leégés esetén is, mivel vitaminokkal és nedvességgel látja el a sérült, kipirosodott bőrt, és ezáltal jelentősen felgyorsítja a gyógyulást. A cserzett bőrre felvitt olaj segít nedvességgel és tápanyagokkal ellátva tovább tartani a barnulást. A jojobaolaj ezért ideális társ a bőr védelmére - nyáron és télen egyaránt.

A jojobaolaj terhesség alatt használható a combokon, a hason és a fenéken, hogy a bőr rugalmas maradjon a súlygyarapodás és a vízvisszatartás ellen, és ezáltal megelőzze és megakadályozza a striákat.

A körmökön és a körömágyakon alkalmazott jojobaolaj alapoktól erősíti a körmök növekedését, fényessé teszi őket, és csökkenti a szilánkok és a ridegségét. Az olaj emellett a durva kezeket is újra puhává és rugalmassá teszi, és véd a repedezett bőr ellen.

A jojobaolaj különösen népszerű a masszázs területén. Az olajat önmagában vagy más olajokkal, például a homoktövis olajjal kombinálva használják a pihentető és tápláló hatás fokozására.

A masszázs során az olaj csodálatosan siklik a bőrön, maradványok nélkül felszívódik és nedvességet biztosít. Fejlesztheti teljes gyógyító tulajdonságait az ízületek és az izmok területén is, miután behúzta. A jojobaolajjal még a hátfájás is jól kezelhető, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják az izmokat és az idegeket.

Használja az arcon

A jojobaolajnak a bőrre gyakorolt ​​összes pozitív hatása természetesen vonatkozik az arc használatára is. Öregedésgátló ápolószerként szolgál, amely kollagénnel tölti fel az apró ráncokat, hidratáló krémként és könnyű védelmet nyújt a napfény ellen. Gyorsan és zsíros maradványok nélkül felszívódik, így tökéletesen ideális zsíros bőrtípusokhoz és az arc területeihez.

A jojobaolaj pattanások, mitesszerek és pattanások elleni hatása azonban abszolút verhetetlen. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően az olaj elpusztítja a baktériumokat és baktériumokat, és megakadályozza azok megtelepedését a bőrön és a pórusokban. Hosszú távon tisztán tartja a pórusokat, meggyógyítja az apró pattanások hegeit és sebeit, és csodálatosan simává, rugalmassá és újra gondozottá teszi a bőrt. A pattanások okozta súlyos pattanások és bőrproblémák esetén ajánlott.

A jojobaolaj azonban gond nélkül keverhető más tápláló olajokkal is. 70% jojobaolaj és 30% ricinusolaj keveréke bevált a zsíros bőr tisztításában .

Az ajkakra kenve a jojobaolaj jobban működik, mint bármelyik ajakbalzsam. A téli hideg okozta apró repedések meggyógyulnak, az ajkak érzékeny bőrét nedvességgel látják el, és feltöltődnek. Kevés tengeri sóval keverve kitűnő ajakhámozást keverhet a tiszta jojobaolajjal, amely eltávolítja a kicsi, elhalt hámsejteket és csodálatosan rugalmassá és puhává teszi az ajkakat.

Jojobaolaj a hajra

A jojobaolajat már a 18. században felfedezték és csodaszerként alkalmazták az egészséges, ápolt hajra. Ahogy az érzékeny arcbőr és a bőr ápolásra szorul, a fejbőrt is gondozni és ápolni kell. A kiszáradt fejbőr viszketést és hámlást okozhat. A külső hatások, például a magas napfény, a só és a klórozott víz, a hideg és a fűtött levegő további megterhelést okozhatnak a fejbőrön, és kiszáradhatnak. A törékeny, száraz fejbőr nem képes elegendő faggyút termelni ahhoz, hogy a haj hidratált és egészséges újranövekedjen. A jojobaolaj pontosan itt segíthet. Finoman és rendszeresen a fejbőrbe masszírozva az érzékeny bőrfelületnek megadja a szükséges nedvességet. A jojobaolaj antibakteriális hatása segít távol tartani az allergiás összetevőket a fejbőrtől, és a természetes napvédő faktor véd az UV sugárzástól, ami különösen fontos a fej érzékeny bőrénél. A fejbőr regenerálódhat, a kiszáradás miatti viszketés csökken, a korpásodás pedig teljesen megakadályozott. A gyengéd masszázs, miközben dörzsöli az olajat, serkenti a faggyú természetes termelését, amely lehetővé teszi a fejbőr regenerálódását és a haj egészséges növekedését.

Az egészséges haj a haj gyökereinél kezdődik. És a jojobaolaj pontosan itt látja el a hajat fontos tápanyagokkal és nedvességgel. Közvetlenül a hajra alkalmazva táplálja azt anélkül, hogy lemérné, erősítő molekuláit a hajhagymákra helyezi, és behatol a hajba, hogy belülről kifelé helyrehozza azt. A hagyományos ápolószerektől eltérően a jojobaolaj nemcsak a töredezett hajokat és a száraz hajat fedi, hanem valóban meg is javítja őket. Testjellegű összetevőinek köszönhetően a jojobaolaj természetes módon képes táplálni a hajat, és ezáltal még a hajhullást is megakadályozza. A jojobaolaj visszaadja a haj teljességét, fényét és térfogatát, és mellesleg nem használnak kémiai összetevőket. Szilikonokmérje le a hajat, hagyja kiszáradni, és hosszú távú használat esetén gyorsan olajozza újra. A sivatagból származó arany csodaolaj évek múlva helyrehozza ezt a kárt, és biztosítja a haj és a fejbőr helyreállítását.

Ami a hajra és a fejbőrre vonatkozik, a szempillák ápolására is vonatkozik. Ezen a területen is alkalmazva a jojobaolaj nedvességgel, ragyogással és erősséggel látja el a finom hajgyökereket és szőrszálakat. A szempillák egészségesek és sűrűek lehetnek, sokkal kevésbé hullhatnak ki, hosszúak és sűrűvé válhatnak. Az olajat finoman masszírozva a szempillákon, a vérkeringés is serkentődik. Hosszú távon ez biztosítja a szempilla szőrszálak gyorsabb és vastagabb növekedését, mivel a hajgyökereik jól táplálkoznak és megerősödnek. A hosszú, vastag és erős szempillák álma a jojobaolaj rendszeres és kíméletes kezelésével valósul meg.

Jojobaolaj borotválkozáskor

A borotválkozási termékek gyakran tartalmaznak kémiai adalékanyagokat és illatanyagokat, hogy a borotva könnyebben átcsúszhasson a bőrön, valamint biztonságos és kényelmes legyen a borotválkozás. Ezek a termékek azonban gyorsan kiszárítják a bőrt, és megfosztják a test saját faggyújának és zsírjának természetes védelmétől. Maga a borotválkozás irritálja a bőr felületét, apró sérülések következnek be, és a pórusok a meleg vízzel végzett kezelés után megnyílnak, és így könnyebben képesek felszívni a baktériumokat. Apró gyulladás van, benőtt szőrszálak és száraz, viszkető bőr van. Borotválkozás után a bőrnek különös gondosságra és odafigyelésre van szüksége, mert hangsúlyozta.

Ha jojobaolajat használ, hogy valami jót tegyen a bőrének, akkor három legyet megöl egy csapásra. A bőrt nedvességgel és természetes zsírral látja el, rugalmasan tartja és megakadályozza a hegeket, és nem ad esélyt a baktériumoknak. A jojobaolaj antibakteriális hatása biztosítja, hogy a baktériumok ne telepedhessenek meg a nyitott pórusokban vagy apró vágásokban, és ezáltal hosszú távon egészséges és pattanásmentes legyen a bőr.

A jojobaolaj nem csak megfelel a borotvált bőr igényeinek, mivel megakadályozza a kiszáradást és a pattanásokat, és gyönyörűen sima és egyenletes.

A jojobaolaj tárolása és eltarthatósága

Az a tény, hogy a baktériumok és a baktériumok nem találnak táptalajt a jojobaolajban, és hogy ez az összes ápolóolaj közül a legtartósabb és antibakteriális olaj, azt jelenti, hogy sokáig élvezheted az olajat. Nem veszíti el összetevőit, nem avasodik meg, és sokáig tiszta, arany formájában marad. Nincs kémiai összetevője és nem romolhat el. Akár más ápolóolajokhoz is hozzáadhatja, hogy meghosszabbítsa azok eltarthatóságát.

A szűz, jó minőségű jojobaolaj legalább hároméves eltarthatóságot ígér, ha szobahőmérsékleten tárolják és közvetlen napfénytől védik. A jojobaolaj tehát abszolút elengedhetetlenül szükséges ápolószer, és minden szépségápolási kezelés alapja a hosszú eltarthatósági idő és a test számos területére gyakorolt ​​pozitív hatása szempontjából.

Kommentek
  1. Én