Teafaolaj Hatás, alkalmazás

A teafaolaj az ausztrál teafából (Melaleuca Alternifolia) származik, amely a mirtuszfélék családjába tartozó fa kizárólag Ausztráliában található.

A teafaolajat manapság számos gyógy- és kozmetikai termékben használják a természetes anyagok növekvő népszerűsége és számos biológiailag aktív összetevője miatt. A teafaolaj illata jellemzően csípős.

Belső hatás

Számos összetevője miatt a teafaolajat ma titkos hatóanyagnak tekintik a legkülönbözőbb egészségügyi problémák ellen. A teafaolaj több mint 100 különböző hatóanyagot tartalmaz. Ugyanolyan hatékonyan harcolnak a baktériumok ellen, mint a vírusok és gombák, és még a parazitákat is képesek elpusztítani - bár a teafaolaj által kínált összes lehetőséget még nem vizsgálták ki teljesen. Néhány már ismert hatása:

Küzdelem a baktériumok és vírusok ellen

Ez vitathatatlanul a teafaolaj egyik legfontosabb és legerősebb tulajdonsága. A terpinen-4-ol rendkívül magas aránya miatt nagyon magas antibakteriális hatása van. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a teafaolaj hatékony az olyan baktériumok ellen, mint az Escherichia Coli és sok staphylococcus törzs. Az MRSA perzisztens betegségre gyakorolt ​​pozitív hatása szintén bizonyított. Az MRSA (multirezisztens Staphylococcus aureus) egy antibiotikumokkal szemben ellenálló baktérium, amely évente több ezer embert öl meg szerte a világon.

Légzőszervi megbetegedések esetén

A cineol magas aránya itt hatékony. A cineol köptető hatással van az orrmelléküregekre és a tüdőre. Ezenkívül képes gátolni bizonyos neurotranszmittereket, amelyek felelősek a hörgők szűküléséért. A Cineol nagyon jól működik az asztmásoknál is. A tiszta cineol beadása javíthatja a tüdő működését. A teafaolaj kiegészítő gyógyszerként alkalmazható az újonnan kialakuló COPD (dohányos tüdő) betegségben, illóolaj párologtató használatával pedig jól kezeli a hörghurutot.

Rossz lehelet és az íny gyulladása esetén

Mindenki tudja, és mindenkinek volt már - rossz lehelete. Akkor fordul elő, amikor a baktériumok lebontják az ételmaradékokat a szánkban, metán- és kéngázokat szabadítva fel. A teafaolaj antibakteriális hatása gátolja e baktériumok szaporodását és ezáltal a rossz lehelet kialakulását. Mivel a teafaolaj nagyon csíraölő hatású, segít az ínygyulladás megelőzésében vagy gyorsabb gyógyulásában is. Ezenkívül a teafaolaj segít megelőzni a fogszuvasodást, mivel a fogszuvasodást baktériumok is okozzák, amelyeket a teafaolaj megöl.

Méregtelenítésre

A teafaolajról ismert, hogy növeli a vesék aktivitását. A máj mellett a vese a szervezet fő eszköze a toxinok szűrésére. A teafaolaj vízhajtó hatású és elősegíti a vér áramlását a vesékben. Ez lehetővé teszi a toxinok jobb kiválasztását.

A pattanások ellen

A teafaolaj nagyon erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Ezek a tulajdonságok miatt kiváló pattanáskezelő szer. Segít a testnek a bőr gyulladt területeinek gyógyításában és megakadályozza a bakteriális fertőzés kialakulását.

Bolhák, atkák és tetvek ellen

Az őslakosok már a teafa levelekből készített főzetet használták bolhafertőzés ellen. A teafaolaj intenzív illata erősen visszataszító hatással van a kis kártevőkre. A teafaolaj segítségével más vérszívók, például atkák, bolhák és tetvek fertőzése is leküzdhető.

A háziállatok kezelésében azonban körültekintően kell eljárni, mivel organizmusuk nem tudja lebontani a teafaolaj összetevőit. A kezelés ezért mérgezést és akár kedvelt háziállatának halálát is eredményezheti. Ezért tartózkodnia kell a kezeléstől.

A lábgomba, a körömgomba és más bőrgombák ellen

Sok más illóolajhoz hasonlóan a teafaolajnak is kifejezett gombaellenes hatása van. Ez azonban sokkal erősebb a teafaolajnál, mint a legtöbb más olajnál. Vannak jelentések, amelyek szerint a lábgombák teafaolajjal történő kezelése 3 nap múlva teljes tünetmentességhez vezethet. De a teafaolaj minden más bőrgomba ellen is kiváló.

A hajhullás ellen

A hajhullásnak különféle okai lehetnek. Ezek lehetnek genetikai, hormonális vagy más jellegűek. Ami nagyrészt ismeretlen, az a tény, hogy a hajhullást a hajhagymákban elhelyezkedő gombák is okozhatják. Ha ez okozza a hajhullást, akkor a teafaolaj ajánlott természetes kezelési módszerként.

Szemölcsök ellen

Az úgynevezett kocsányos szemölcsök olyan bőrnövekedések, amelyeket a HPV (humán papilloma vírus) okoz. Antivírus-összetevői miatt a teafaolaj itt is kiváló. A kezelés sikere azonban eltarthat egy ideig, mivel a vírus elpusztul, de a testnek némi időre van szüksége a kialakult bőrszemölcsök visszaszorításához.

Mellékhatások

A teafaolaj mellékhatásai többnyire közvetlenül összefüggenek az olaj életkorával. Hangsúlyozni kell a kontaktallergia kockázatát.

Mi az a kontaktallergia?

A kontaktallergia azt jelenti, hogy a teafaolaj bőrrel vagy nyálkahártyával érintkezve allergiás reakciókat, bőrpírt és égő érzést okozhat. A limonén és a terpinene oxidációs termékei, amelyek a légköri oxigénnel érintkezve képződnek, gyakran felelősek ezért.

Ezért alapvető fontosságú, hogy a teafaolajat hűvös, sötét helyen és túl sok levegőtől védve tároljuk. Ha lenyeli a teafaolajat, az tüdőkárosodást okozhat. Ezért ügyeljen arra, hogy a kisgyermekek ne férjenek hozzá a teafaolajhoz. Fiúknál a teafaolaj nagymértékben növelheti az ösztrogéntermelést. Ez gynecomastia (a mell növekedése) kialakulásához vezethet.

Kommentek
  1. Én