A bazsalikom előnyei

Milyen bizonyított előnyei vannak a bazsalikomnak?

A tudományos tanulmányok a bazsalikom következő előnyeit mutatják:

  • Gyulladáscsökkentő
  • Antioxidáns
  • Rák-harcos
  • Fájdalomcsillapító (fájdalomcsillapító)
  • Lázcsökkentő (lázcsillapító)
  • Cukorbetegség- megelőző
  • Májvédő (májvédő)
  • Vérvédő
  • Stresszoldó megoldás
  • Immunerősítő

bazsalikom antioxidánsokban gazdag illékony illóolajokat tartalmaz, amelyeket hidrofóbnak tekintenek. Ez azt jelenti, hogy nem oldódnak fel a vízben, és elég könnyűek és kicsiek ahhoz, hogy a levegőn és a bőrünkön lévő pórusokon keresztül jussanak. A bazsalikom illékony illóolajai adják a gyógynövénynek külön illatát és ízét, de felelősek a bazsalikom gyógyító hatásáért is.

A gyógynövények, mint a bazsalikom, illóolaj-vegyületeket tartalmaznak, mert ezek segítenek a növénynek megvédeni magát a ragadozóktól, például a rovaroktól, rágcsálóktól és a talajban lévő baktériumtörzsektől. Amikor ezeket a védőolajokat bevesszük, hasonló előnyöket tapasztalunk: fokozza az immunitást és védelmet nyújt a betegségekkel szemben.

A receptekben leggyakrabban friss gyógynövényként használt főző bazsalikom az olasz bazsalikom, amely számos egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet magas antioxidáns-, magnézium- és vitaminszintje miatt. A bazsalikom kivonatot parfümök, háztartási tisztítószerek és fogászati ​​termékek előállítására is használják, mivel a bazsalikom egyik ismert előnye, hogy képes baktériumellenes és antimikrobiális szerként fellépni, amely harcol a baktériumok és baktériumok ellen.

A bazsalikom egészségügyi előnyei

1. Betegség elleni antioxidánsokat tartalmaz

A bazsalikom illóolaj egyik legfontosabb előnye, hogy képes segíteni a szabad gyökök elleni küzdelemben, miközben védi a DNS szerkezetét és sejtjeit. A bazsalikom két fontos, vízben oldódó flavonoid antioxidánst, orientin és viceninare néven ismert, amelyek segítenek megvédeni az immunfunkcióért felelős fehérvérsejteket, valamint a DNS-t tároló sejtstruktúrákat.

A bazsalikomban található antioxidánsok megakadályozzák, hogy a kromoszómák megváltozzanak, és sejtmutációkat és rákos sejtek növekedését eredményezzék. Az oxidatív stressz az étrendben lévő toxinok, a környezetszennyezés és a sugárzás hatására következik be a testben, de az antioxidánsok, mint például a bazsalikomban, segítenek az oxidáció leküzdésében és lassítják az öregedés hatásait .

2. Gyulladáscsökkentőként hat

A bazsalikom erős illóolajokat tartalmaz , beleértve az eugenolt, a citronellolt és a linaloolt. Ezek enzimgátló olajok, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, amely a legtöbb betegség, például a szívbetegség, a rheumatoid arthritis és a gyulladásos bélbetegségek gyökere .

3. Harcol a rákkal

A Nutrition and Cancer folyóiratban megjelent klinikai tanulmányok azt is kimutatták, hogy a bazsalikom fitokémiai anyagokat tartalmaz, amelyek természetesen elősegíthetik a rák megelőzését , beleértve a vegyi eredetű bőr-, máj-, száj- és tüdőrákokat. A bazsalikom képes növelni az antioxidáns aktivitást, pozitívan megváltoztatni a génexpressziót, indukálni a rákos sejtek apoptózisát (a káros sejtek halálát) és megakadályozni a rákos daganatok terjedését.

Állatokon végzett vizsgálatok során a bazsalikom kivonat védelmet mutatott a rák és a halálozás ellen, miközben szelektíven megvédte a normál szöveteket és sejteket a rákkezelések, például a sugárzás vagy a kemoterápia negatív hatásaitól is. Ez azt jelenti, hogy a bazsalikom kivonat hasznos lehet kiegészítő rákkezelésként, még akkor is, ha valaki már hagyományos kezelési formákon esik át.

4. Antibakteriális tulajdonságokat tartalmaz

A bazsalikom illóolajok másik előnye, hogy védelmet nyújt a káros baktériumok szaporodása ellen. Vizsgálatok során a bazsalikom kivonat még hasznosnak bizonyult az antibiotikum kezelésre nem reagáló baktériumok rezisztens törzseinek gátlásában.

Amikor a lengyel Lodzi Orvostudományi Egyetem kutatói tesztelték a bazsalikomolaj antibakteriális aktivitását az E. coli és más erőteljes baktériumok törzseivel szemben, amelyeket fertőzött beteg betegekből gyűjtöttek, az eredmények azt mutatták, hogy a bazsalikom hatékonyan hat a baktériumtörzsek ellen, és növekedésük gátlásában segít. ( 5 ) Ez arra késztette a kutatókat, hogy folytassák annak tanulmányozását, hogy a bazsalikom és más antibakteriális olajok miként segíthetik az antibiotikumokkal szemben ellenálló betegségek és fertőzések leküzdését .

5. Antimikrobiális tulajdonságokat tartalmaz, amelyek a vírusok és fertőzések ellen küzdenek

Megállapították, hogy a bazsalikom illóolajok antimikrobiális aktivitást mutatnak a baktériumok, élesztők , penészgombák és vírusok széles körével szemben. Ez azt jelenti, hogy védelmet nyújthat a candida vírus és a bőrirritáció különféle formái ellen a bazsalikom bizonyított előnyeinek hosszú listáján.

6. „Adaptogénként” küzdve küzd a stressz ellen

Tanulmányok azt mutatják, hogy a bazsalikom erősen képes természetes adaptogénként , növényi gyógyszerként viselkedni, amely segíti a testet a stresszhez való alkalmazkodásban és a stresszorok testi folyamatokra gyakorolt ​​káros hatásainak normalizálásában.

Például, amikor a kutatók tanulmányozták a friss bazsalikom levelek stresszoldó hatásait, amelyeket nagy stressznek kitett nyulaknak adtak, a bazsalikom használatát követően az oxidatív stressz szintjének jelentős javulását tapasztalták. Miután a nyulak 30 napig két gramm friss bazsalikomlevelet kaptak, szív- és érrendszeri és légzőszervi védelemben részesültek a stresszorok hatására. A vércukorszint jelentős csökkenését is megfigyelték, míg az antioxidáns aktivitás jelentős növekedését figyelték meg.

7. Harcol a depresszió ellen

A bazsalikom előnyei azokra is vonatkoznak, akik mentális zavarokkal vagy hangulattal összefüggő betegségekkel küzdenek, beleértve a depressziót és a szorongást . A bazsalikomot antidepresszánsnak is tekintik egyesek, mivel pozitívan befolyásolhatja az agyműködést a mellékvesekéregben, elősegítve a neurotranszmitterek stimulálását, amelyek szabályozzák a boldoggá és energiává válásért felelős hormonokat.

8. Elősegíti a szív- és érrendszer egészségét

Az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő ételek egyaránt a bazsalikom segíthetnek az erek működését irányító izmoknak összehúzódni és ellazulni, elősegítve az egészséges vérnyomást . A bazsalikom előnyei között szerepel a veszélyes vérlemezke-aggregáció megelőzésének képessége, a vérlemezkék összecsomózódása, amelyek vérrögöt képezhetnek az artériákban és szívmegállást okozhatnak.

A bazsalikom kivonatok csökkentik a gyulladásokat is, amelyek szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak, gátolva a gyulladáscsökkentő citokinek, a sejtekből szekretálódó fehérjék felszabadulását a kommunikáció és a szervezet immunvédelmének növelése érdekében.

Ha ez hosszabb ideig történik, a test „gyulladásos kaszkádot” tapasztal, amely stresszt jelent a szervekre és lelassítja a vérkeringést, a hormonszabályozást és a kognitív folyamatokat. Ami a szív egészségét illeti, a gyulladás zsíros, koleszterinben gazdag plakkot képezhet az erekben, és növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

9. Támogatja a máj működését és segít a szervezet méregtelenítésében

A Journal of Medicinal Food című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy amikor a beteg patkányoknak öt nap alatt bazsalikom kivonatot adtak, jelentős javulást tapasztaltak a méregtelenítő enzimek termelésében, magasabb antioxidáns védelemben és csökkentették a májban a zsír felhalmozódását, amely májat okozhat. betegség.

A bazsalikom mellékhatásai

A bazsalikom illóolajat nem akarják lenyelni, és hígítani kell, ha a bőrön használják, erőssége miatt. A friss bazsalikom nagyon biztonságosnak tekinthető, és általában jól tolerálható, mivel a legtöbb embernél általában nem okoz allergiás reakciókat vagy mellékhatásokat. De vannak bizonyos kockázatok az emberek bizonyos csoportjai számára.

Ha terhes, terhességet próbál vagy szoptat, érdemes elkerülni a bazsalikomot, mivel hagyományosan termékenységet gátló hatású. A bazsalikom illóolajok vagy kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel és a diabéteszes gyógyszerekkel is, ezért ha jelenleg recepteket szed ezekre a feltételekre, akkor beszéljen orvosával, mielőtt bevenné a bazsalikom-kiegészítőket.

Kommentek
  1. Én